30.10.09

Масаж - подходящ за бебета във втория месец

Публикувано от Unknown в 18:27 0 коментара
Той помага на кръвообращението, на движението на лимфата и стимулира обмяната на веществата. Прави се всеки ден, най-малко час след хранене. Сложете детето на твърда повърхност, която сте застлали с одеялце. Поглаждайте последователно ръцете от китките към раменцата, гърдичките - с кръгови движения към раменцата, коремчето - с кръгови движения в посока на часовниковата стрелка, и крачетата - от глезените нагоре.
След като приключите, поставете детето да легне по коремче и започнете да поглаждате гръбчето му от двете страни на гръб начния стълб в посока от кръста към раменцата и обратно.

29.10.09

Хранене на бебето в третия месец

Публикувано от Unknown в 18:36 0 коментара
Както и в началото, продължавайте да слушате детето си, както и собстве ните си инстинкти. Отново ще кажем, че бебето най-добре знае от колко храна има нужда. Но все пак можете да очаквате да огладнява по-рядко и да изяжда много повече наведнъж. Обикновено децата на тази възраст се хранят по 5 пъти на ден. Специалистите съветват, ако бебето е с нормално тегло, през 3-тия месец да спрете нощното хранене. Когато се събуди и проплаче, защото е гладно, не бързайте да задоволявате нуждата му. Оставете го да поплаче малко, то ще заспи. Ако това не стане до половин час, дайте му малко топла преварена вода. Ако и тогава не се успокои, го нахранете, но след 2 седмици повторете опита си.

Имайте предвид, че храносмилателната му система все още не е готова за твърди храни, а само за кърма или адаптирано мляко. Все пак към края на 3-тия месец можете да очаквате, че бебето ще удвои теглото си от раждането. То ще увеличи ръста си с около 3 см, а обиколката на главичката си - със сантиметър и половина - два. Това ще сложи края на бурния му растеж, след който ще започне по-плавно и постепенно наддаване и увеличаване на ръста.

Имунизации на бебето през втория месец

Публикувано от Unknown в 18:25 0 коментара
Задължителни имунизации по имунизационния календар за страната са тези срещу полиомиелит (детски паралич), дифтерия, тетанус и коклюш. Тези заболявания са с ниска честота, но с тежко протичане и лоша прогноза.

Рахитопрофилактика
Всеки ден давайте пре поръчаното от педиатъра количество витамин D. Децата с ниско тегло се нуждаят от по-голяма доза от витамина.

28.10.09

Моторно развитие на бебето през 4 тия месец

Публикувано от Unknown в 14:08 0 коментара
За разлика от теглото моторните способности и силата на вашата рожба бележат бурен напредък. Претъркалянето от корем по гръб и обратно вече не представлява никакъв проблем за мъника. Освен да ви радва, това трябва да ви държи нащрек, когато е поставен на някакви високи мебели, за да сте сигурни, че няма да се обърне и падне. Ръчичките са достатъчно силни, а координацията - достатъчно добра, за да може да държи предмети неограничено дълго време и да си играе с тях, като ги удря едни в други. Вече съвсем спокойно успява да се протегне и да сграбчи всичко, което се намира в обсега на ръчичките му. А след това да го сложи в уста. По този начин най-лесно опознава предметите. Ще забележите, че малкият човек вече няма никакви проблеми с придържането на главичката си в изпра вено положение, нито със седежа. Ще може да остане изправен и на коленете ви, както правят по-големите бебета. Освен това не изпитва затруднения да стои прав на крачетата си, стига да го придържате. Някои деца дори успяват, когато са легнали по корем, да се изправят на ръчичките и крачетата си.

27.10.09

Подходяща Гимнастика за бебета на седем месеца

Публикувано от Unknown в 13:57 0 коментара
Ако детето не се обръща от гръб по корем и обратно, упражнявайте го, докато започне да го прави. От легнало положение го карайте да се изправя само, като се хваща за близки предмети. Трябва да стои стабилно, когато го държите подмищниците и дори да успява да поеме тежестта на тялото си и да изпъне крачета, след като е приклекнало. Може да продължите да правите пасивна дихателна гимнастика: кръстосвайте ръцете му пред гърдите, сгъвайте и разгъвайте, повдигай те и ги спускайте. Гимнастиката завършете с кръгови движения с ръце. Сложете детето да легне по гръб и го накарайте да хване палците на двете ви ръце. Правете кръговите движения едновременно с двете му ръце, както са изпънати, и ги движете в раменните стави.
Изправя се u сяда от легнало положение. Играе дълго време и с различни предмети. Обича да стои изправено и да
подскача, когато някой го държи. Лесно се справя с проходилката. Харесва му да разглежда книжки в компания.

26.10.09

Развитие на говора при бебета в 6-тия месец

Публикувано от Unknown в 14:07 0 коментара
Ако досега детето от време на време ви е изненадвало с подобия на срички и ви е забавлявало с интонациите на своя „език", като се е опитвало да ви имитира, време е да чуете първото истинско „ма-ма" или „та-та", което толкова дълго сте чакали.
Не е съвсем сигурно дали малчуганът знае какво означават първите му думички и дали се обръща точно към вас, когато ги изрича. Не мислете също така, че ако каже „мама" преди „тата", е привързано към майка си повече, откол кото към баща си. Просто вашата рожба се опитва да произнесе различните съчетания от звуци, които „открива" постепенно. Повечето родители се чудят дали детето им ги вика чрез тези свои първи подобия на думи. Най-вероятно то все още не влага никакъв смисъл в тях. Много скоро малчуганът ще започне да свързва думата с нейното значение.

25.10.09

Развитие на кожата на бебето през втория месец

Публикувано от Unknown в 17:44 0 коментара

Кожата на бебето вече е привикнала с атмосферата и окръжаващата среда и вече не е така суха, както през първия месец. Все пак добре е да мажете детето с лосион поне докато влезе в 3-тия месец. Може да се появи бебешко „акне" - ситни обриви по лицето, а понякога и по врата. Смята се, че този проблем се дължи на май чините хормони, преминали преди и по време на раждането в организма на бебето и на неспособността на черния му дроб да ги инактивира. Не се тревожете, тези обриви ще изчезнат сами след няколко седмици. Ако все пак ви притесняват, можете да се посъветвате с лекар, който да пред пише някакъв лечебен крем.


Предпазвайте голямата фонтанела от нараняване. Макар контролът на главичката да се подобрява, тя все още е твърде тежка за бебето и е възможно да се „клатушка" при изправено положение на телцето. Придържайте тила на детето с ръка.

24.10.09

Прегледи на детето през 7-мия месец

Публикувано от Unknown в 13:55 0 коментара
Продължават ежемесечните консултации при педиатъра. Той ще прецени здраво словното състояние на детето ви, неговото физическо и двигателно развитие. Освен това ще провери за наличен белег от БЦЖ ваксината, направена в родилния дом.
Рахитопрофилакплика
Продължавайте да давате витамин D. При хубаво време не пропускайте да разходите бебето.
Зъби
Някои деца вече имат зъбки. Първи се появяват централните резци на горната и долната челюст.
Физическо развитите
Децата увеличават теглото си с около 300-400 г. При момиченцата килограмите са 8,100, а при момченцата - 8,800. Височината им е около 70 см.

23.10.09

Хигиена през 7-мия месец

Публикувано от Unknown в 13:55 0 коментара
Детето вече започва да изследва тялото си и, разбира се, открива своите гениталии. Външните полови органи на бебето трябва редовно да се почистват. При момченцата струпването на секрет под кожичката на члена води до възпалителен процес и слепване на препуциума към главичката на членчето.

22.10.09

Хранене на бебето през 7-ия месец

Публикувано от Unknown в 13:50 0 коментара
То продължава да е петкратно. Още едно кърмене се заменя с нова храна - така нареченото трето захранване. За него специалистите препоръчват кисело-млечните продукти, тъй като лесно се преработват и усвояват от организма на детето. Малкото е добре да храните поне 5 пъти през 3,5 часа. В 7-ия месец, ако искате, заменете пасира-ните продукти с намачкани. Вече можете да давате на бебето и месо. Добре е да добавяте ситно смляно сварено месо във всички зеленчукови блюда. На тази възраст са подходящи и готовите мес ни пюрета. Те са с телешко, пилешко, пуешко, нетлъсто свинско, черен дроб. Топлете ги, преди да ги дадете. Неизядената храна не бива да престоява в хладилника повече от едно денонощие. Прието е месните бульони да се дават преди зеленчуковото пюре. Ако направите обратното, детето ще се засити с пюрето и ще спре да яде. Количеството на бульона не бива да бъде повече от 5-6 чаени лъжички. През ден давайте на рожбата си половин твърдо сварен жълтък, стрит в млечно-зеленчуково пюре. Плодовият сок редувайте с едро настъргани плодове.

Когато храните детето с готово козе мляко, не забравяйте да го преварите. Същото се отнася и за водата. Ако не спазвате това пра вило, рискувате детето ви да се разболее. Когато в менюто на бебето се появят нови съставки, възможно е да се променят честотата и видът на изхожданията му. Това зависи от произхода на продуктите, но и от това доколко организмът на детето ги понася и усвоява. Проява на непоносимост към дадена храна може да е как то разхлабва-нето и зачестяването на изхождани ята, така и запекът.

21.10.09

Възпаления от пелени

Публикувано от Unknown в 13:49 0 коментара
Кожните възпаления в областта на пелената са чести при бебета под 1 година. В повечето случаи, пеленовият дерматит не е сериозен, но може да бъде мъчителен за бебетата и родителите. Смяната на пелената и грижата за кожата Ви помага да намалите риска от поява на пеленов дерматит. Той може да се причини от различни фактори, като най-честите са:
• твърде рядката смяна на пелените
• продължителният контакт на кожата с амоняка от урината или с бактериите от изпражненията
• чувствителност към нововъведена храна
• чувствителност към предписани лекарства
• инфекции, заболявания

Ако не сменяте пелената достатъчно често, урината активира серия от ензими, които се намират в изпражненията и поражда негативен ефект върху кожата на бебето. Фекалните ензими разграждат уреята до амоняк и така изменят естествения рН на кожата. Това може да доведе до кожни възпаления.

Ето защо, ефикасните еднократни пелени спомагат за предотвратяването на пеленовия обрив, като поддържат естественото ниво на рН в областта на пелената и намаляват честотата и тежестта на пеленовия дерматит. Бебетата, хранени с адаптирани млека, са по-податливи към възпаление вследствие на бактериите в изпражненията, които са продукт от тези храни. Дори и бебето да е добре гледано, понякога е възможно кожата да се възпали.

Най-доброто лечение на пеленовия дерматит е премахването на причината за възпалението и поддържането на участъка, контактуващ с пелените, възможно най-чист и сух. Проверявайте често пелената и я сменяйте веднага, щом се намокри или замърси. При възможност, оставяйте бебето без пелена за по- дълго време. Мажете го със защитен крем. Ако в течение на 24 часа не отбележите значително подобрение, трябва да го прегледа лекар.

20.10.09

Полезни съвети при смяна на пелени

Публикувано от Unknown в 13:48 0 коментара
• При смяната на пелените можете да използвате също бебешки крем или специални бебешки козметични продукти.
• Мокрите кърпички за бебета се правят от мек резистентен материал, който също съдържа козметичен лосион за кожа. Те са много практични и улесняват грижата за бебето, когато сте извън дома.
• Препоръчва се винаги да имате у себе си няколко резервни пелени.
• Не е препоръчително да използвате кремове с кортизон или антибиотици, които с времето увреждат кожата.
• Не е препоръчително да използвате пудри, тъй като те пречат на дишането на кожата, като запушват порите и я изсушават.

19.10.09

Какво да правим по време на къпането?

Публикувано от Unknown в 13:49 0 коментара
• Мийте бебето със специален бебешки сапун или бебешки гел или шампоан за баня с означение на етикета за неутрален рН. Избягвайте силно ароматизираните пени. Не се страхувайте да миете главата му. Бебетата се "научават" как да реагират, как да дишат и свикват с усещането от водата и сапуна. Ако бебето не харесва миенето на главата, само я изтрийте с мокра кърпа и след 2-3 дни опитайте отново.
• Ако имате момиченце, мийте слабините с топла вода и сапун, като имате предвид, че тази област си има своя собствена защитна система.
• Ако бебето е момче, не издърпвайте силно крайната кожичка, освен когато искате деликатно да измиете тази част. Задържането на кожичката в горно положение е нормално до двегодишна възраст, тя ще се освободи от само себе си.
• Движенията Ви при къпането на бебето трябва да са спокойни и сигурни. Особено внимавайте за главата, докато бебето не може да я държи изправена. За да му е забавно къпането, не се страхувайте, усмихвайте му се и играйте с пяната. След банята го избършете с мека кърпа, влагата може да раздразни кожата му. Винаги подсушавайте бебето отпред назад, особено момиченцата - от гениталиите към задната част.
Съвети:
• Сложете кърпа в коритото, за да избегнете хлъзгането. С израстването и заякването на бебето, трябва да внимавате повече да не се хлъзга
в коритото.
• Внимавайте бебето да не влезе в досег с гореща вода или с нагревателя.

18.10.09

Смяна на пелените, стъпка по стъпка

Публикувано от Unknown в 13:46 0 коментара
Преди да докоснете бебето си по каквато и да е причина - за да поиграете с него, да го преоблечете или да го нахраните, не забравяйте винаги да измивате грижливо ръцете си.

Използвайте топла стая, без течение. Най-подходящата стайна температура за бодърстване е 21 - 23°С (бебетата много бързо изстиват, а също така лесно прегряват). По време на сън е желателно температурата да бъде с 2-3 градуса по ниска. Влажността на въздуха трябва да бъде между 30 - 60%. Сложете бебето на мястото за преобличане и го съблечете наполовина. Преди да пристъпите към тази процедура, намерете сигурна и удобна повърхност, от която бебето не може да се претърколи или да се хлъзне. Много практично и полезно е да имате на разположение маса в съседство с леглото с всичко необходимо за смяна на пелените - кърпи, кремове и дрешки. Преди да започнете почистването, проверете дали всичко необходимо Ви е под ръка, за да не се налага да оставяте бебето без надзор дори и за миг.

Преобличането и държането на бебето голо за известен период от време при преобличането е най-простият начин за закаляване. Това трябва да става постепено, а също да се извършва системно за да има ефект. За да го направите добре, консултирайте се с педиатър или личния Ви лекар.
Махнете мръсната пелена. Новородените бебета трудно се адаптират към температурните промени, поради което се препоръчва пелените да се сменят бързо. При момчетата, сложете памучна ивица или салфетка върху пениса, тъй като е възможно да уринират като реакция на студения въздух. Повдигнете краката и измъкнете мръсната пелена, като с нея избършете колкото може повече от твърдата субстанция. С влажна салфетка почистете участъка на контакт с пелената (някои използват памук, напоен с преварена и охладена вода).

При момчетата, почистете леко и грижливо пениса и скротума, но не изтегляйте крайната кожичка. Почистете всички кожни гънки, особено в областта на ставите и зад ануса. При момичетата, почистете мястото между ануса и вагината, за да предотвратите инфекцията. Ако пелената е много мръсна, почистете всички видими следи от пъпчето на бебето. Не поставяйте нищо на нивото на пъпчето.

Подсушете напълно дупето на бебето и измийте ръцете си. Ако използвате крем, нанесете малко от него равномерно върху участъка на контакта с пелената. Сложете на бебето нова пелена, като при момчетата насочите пениса надолу, за да предотвратите уринирането върху поддържащата лента. Фиксирайте пелената със специалните ленти. Проверете отпуснатостта на пелената около краката и кръста. Облечете бебето... и му подарете една прегръдка на обич.

15.10.09

Прегледи на бебето през втория месец

Публикувано от Unknown в 17:35 0 коментара
В началото на втория месец малката фонтанела на главичката на детето вече трябва да е затворена. Пъпната връв да е паднала, а раната - заздравяла. Ако това все още не е станало, задължително е да поискате помощ от педиатъра. Специалистът трябва да провери за бели петна по езичето и венците, които могат да се окажат симптоми за болестта млечница (предизвиква се от гъбичка та Candida albicans). Лекарят проверява пулса и дишането, за да е сигурен, че няма проблеми, свързани със сърцето и белите дробове. Правят се прегледи и за луксация на тазобедрените ставички (вродени изкълчания), както и за тонуса на мускулите. Възможно е да се установят хернии, които са често срещан проблем в тази крехка възраст, но с навре менна лекарска помощ се разрешават сравнително лесно. Очите вече трябва да са се развили дотолкова, че да могат да следят движещ се обект, който се намира на разстояние 25-30 см от детето. За да проверите слуха му, е важно да наблюдавате дали реагира на гласове и дали се стряска от силен и рязък шум. Тестисите на момченцата трябва да са се смъкнали.

14.10.09

Разходки на бебето през първия месец

Публикувано от Unknown в 10:33 0 коментара
Те могат да започнат след първите няколко дни след раждането през топлия сезон и след втората седмица през зимата. Часът им се избира според сезона. През горещите дни излизане между 11 и 16 часа е абсолютно забранено, защото температурите са много високи, а детето е термо-лабилно и податливо на претопляне и обезводняване, така както и на лесно охлаждане.

13.10.09

Психическо състояние на бебето през първия месец

Публикувано от Unknown в 17:31 0 коментара
То е пряко свързано с него вите основни рефлекси:
с гъпателен - когато прокарате пръст по стъ палото, детето трябва да дръпне краче;
смукателен - ако докосне те устните му с пръст, то ще ги свие и ще започне да прави движения, харак терни при смучене;
хващателен - сложете пръст в шепичката му и то ще го стисне. Когато е съвсем малко, бебето може да се изплаши от всеки непознат, по-едър предмет, дори това да е иг рачка. Затова е добре дори декорацията на стаята да се състои от дребни фигурки и нежни цветове, които не се натрапват.

12.10.09

Фонтанела

Публикувано от Unknown в 17:27 0 коментара
Меката хрущялна част на върха на бебешката главичка се дължи на все още незатворените четири кос ти, които образуват горната част на черепа. За затварянето им са нужни 1, а понякога и 2 години. Майките често се безпокоят от нараняване в тази част на главата, но тя е покрита със здрава ципа, която я предпазва. Избягвайте дрешки с тесен отвор, бебетата не ги харесват. Кожата в областта на фонтанелата отделя мастни секреции, които са причина за образуването на т.нар. млечни корички по главата на детето. Често причина за тези образувания е страхът на родителите да почистят добре главичката в този „уязвим" участък. Не се страхувайте да измиете косата по време на баня и да я срешите с мека четка след това, разбира се, без да се прилага натиск. Това ще помогне коричките да паднат по-бързо.

9.10.09

Сън на бебето през втория месец

Публикувано от Unknown в 10:31 0 коментара
Ако през първия си месец детето спи по около 16 часа на денонощие, през втория нуждата му от сън започва да намалява. Най-често бебетата в тази възраст се адаптират към режима на родителите си и все по вече спят през нощта за сметка на деня, когато са по-активни в сравнение с първите 4 седмици. Двуме сечните бебета си „взимат" средно по 3-4 „дремки" през деня, а нощем спят по-дълбоко.

Най-добре е да редувате всеки път положението на тялото по време на сън настрани - наляво и надяс но, защото това ще помогне за правилното оформяне на черепчето и телцето му. Внимавайте да не се обръ щат ушните миди.

8.10.09

Развитие на сетивата през първия месец на бебето

Публикувано от Unknown в 15:53 0 коментара
Не очаквайте от детето да проявява интерес към заобикалящия го свят веднага след раждането. Зрението все още не е развито и по-голямата част от предметите остават „скрити" за него. Вашето съкровище вижда само на около 25-30 см от очите си. Това е приблизителната дистанция, на която се намира лицето ви, докато го кърмите. За да стимулирате развитието на зрението, е добре да окачите над легълцето и количката цветни играчки, които да стигат на 25-30 см от очите му. Когато му говорите или си
играете с него, постарайте се лицето ви да бъде на същата дистанция. Още в утробата детето чува, макар и приглушено. Мама е особено разпознаваема, тъй като гласът й е най-лесно доловимият за него. Дори през първия месец детето усеща интонации и знае кога му се радвате и кога сте недоволни. Постарайте се да сте ласкави с него, ако искате да му дадете спокойствието, нужно за правилното му развитие. В първия месец е подходяща тиха, спокойна и мелодична музика в стаята му, защото му дава усещане за сигурност и близост с обкръжаващите го хора. Добре е още след раждането родителите да му пеят и да му говорят, макар то да не разбира смисъла на това, което му казват. Това изгражда навици у младите родители да общуват с детето си. Органите на вкуса и обонянието са добре развити още от първия ден. То чувства и допира до телцето си. Когато е будно, се занимавайте с него, за да развивате ориентацията му в пространството.

7.10.09

Къпане на бебето през първия месец

Публикувано от Unknown в 9:28 0 коментара
За бебето водните процедури са много по-важни, отколкото за възрастните, тъй като белите му дробове не са достатъчно развити и голяма част от кислорода се поема чрез кожата. Сутрин бебето трябва да се обтрива. С влажна кърпа, напоена с кипната и охладена вода, изтрийте лицето, ръчичките и подмишниците. Подсушете със суха кърпа. След това обърнете малкото настрани и обтрийте гърба и дупето му и отново подсушете. Накрая навлажнете гърдите, корема и крачетата. След обтриването измийте външните полови органи. От пъпчето зависи кога за първи път ще изкъпете своето мъниче. То трябва да зарасне, защото незаздравялата рана може да предизвика инфекция. Остатъкът от пъпната връв пада до 15-ия ден, най-често още в първите няколко дни след раждането, и раната се покрива с коричка. Пъпчето се почиства със стерилен тампон и спиртен разтвор, а след това се поръсва с антибиотична пудра. Раничката след отпадането на пъпния остатък обикновено заздравява напълно за около седмица.

Най-добре е за къпането да изберете специална ортопедична ваничка. Температурата на водата трябва да е около 36° С, мери се със специален термометър. Най-подходящото време за къпане е преди вечерното кърмене, защото това прави съня по-дълбок. Лекарите съветват миенето да става в следната последователност: шийката, гърдичките, коремчето, ръчичките, крачетата, гръбчето и главичката. Детският шампоан се използва най-много 2 пъти седмично. През останалото време къпете бебето само с вода. Препоръчва се по време на къпане да се забелва кожата около главичката на пениса при момченцата. Струпването на секрет води до срастване на кожичката с главичката на пениса.

Вашият педиатър ще ви покаже как се извършва тази манипулация и до каква степен е възможна без нанасяне на микротравми. Важно е, преди измиване със сапун и преди водата да е замърсена, кожичката около главичката да се издърпва и вътрешността да се почиства внимателно. Ако тази манипулация започне навреме и се прави старателно всеки ден, няма опасност от възникване на възпаление и срастване. Имайте предвид, че ако пропуснете да правите това 1-2 дни, има вероятност кожичката да срасне с главичката и тогава отлепването й ще бъде доста болезнено и рисковано.

При събран секрет очичките се почистват със специални стерилни тампони от външния към вътрешния ъгъл.

6.10.09

Играчки подходящи за бебета през първия месец

Публикувано от Unknown в 10:28 0 коментара
Засега най-важни са дрън калките, които висят над креватчето и количката. Те развиват и зрението, и слуха. Избягвайте изработени те от плат, плюш и мъхести материи, защото събират прах и не се дезинфекцират. Изберете такива, които се мият лесно - пластмасови, гумени и дървени със заоблени краища. Важно е да са достатъчно големи и да не се разглобяват, за да избегнете опасността детето да ги глътне и да се задави с тях.

5.10.09

Kъпане на бебето през във втория мясец

Публикувано от Unknown в 23:24 0 коментара
След като пъпчето му вече е зараснало, то може спо койно да се наслаждава на бебешките бани. Задължи телно е да използвате само бебешка козметика, защото тази за възрастни е прекалено агресивна.

Винаги проверявайте температура та на водата, преди да го потопите в нея. Тя трябва да е около 36° С, както през първия месец.

Не изпускай те детето от поглед дори за секунда, ако е във водата. Задължително измивайте добре под брадичката, макар че на него може и да не му хареса. Малките гънки на вратлето задържат остатъци от мляко, власинки от дрешките и впоследствие се появяват микроорганизми, което води до възпалителни процеси. Този кожен участък най-добре се поддържа чист с вода и сапун.

Трябва да изрязвате и ноктите на малкото, тъй като растат бързо. За целта използвайте специална ножичка за бебета, която е със заоблени върхове. По-лесно ще намалите ноктите след баня, когато са по-меки. Сложете детето да легне и таткото да се опита да отвлече вниманието му с играчка. Вариант е да изрежете ноктите, докато бебето спи.

Хранене на бебето през втория месец

Публикувано от Unknown в 13:34 0 коментара
На тази възраст се препоръчва приемане само на кърма или на адаптирано мляко. Въвеждането на друга храна може да предиз вика алергична реакция и стомашно-чревни пробле ми поради функционална незрялост на храносмила телния тракт в тази възраст. Консумацията е между 5 и 7 пъти на ден. Какъв ще бъде вашият режим и колко често ще храните детето си, зависи само от него и от вас. Но може да очаквате постепенно нощните приеми да започнат да се разреждат.
През втория си месец децата обикновено наддават около 680 г, а някои - до цял килограм.

Имунизации на бебето през първия месец

Публикувано от Unknown в 13:33 0 коментара
През първия месец се прави ваксина против хепатит В. Това е вторият прием на ваксината. Имунизацията завършва с третия прием, който се прилага на 6-ия месец. Вашият педиатър ще ви каже кога трябва да се сложи инжекцията.

4.10.09

Сън на бебето през първия месец

Публикувано от Unknown в 13:25 0 коментара
През първия месец детето спи почти непрекъснато: 16 часа в денонощието. Някои дори по 18. Събужда се най-вече когато е гладно или нещо го боли. Като цяло за сън се препоръчва най-вече позата по гръб. Но тъй като много деца повръщат по малко мляко след хранене, е добре да не го слагате да легне веднага след като е приключило със сукането или биберона. Преди да заспи, подръжте го в ръце вертикално или с лек наклон за 15-20 мин, за да се освободи погълнатият по време на храненето въздух. Не го поддържайте под седалището, а под мишниците, като леко придържате главичката отзад. Ако обаче детето повръща обилно след всяко хранене, това е сигурен знак, че трябва да се обърнете към лекар.

2.10.09

Наддаване на бебето през първия месец

Публикувано от Unknown в 15:35 0 коментара

Режимът на хранене се влияе от теглото при раждането и от апетита на бебето. Лекарите обикновено дават насоки за броя на храненията и интервала между тях, съобразени с индивидуалните особености на всяко кърмаче. В началото храненето най-често е през 3 часа. За да се приспособи към режима си, детето има нужда от време. Може да се наложи да го събудите в определен час, за да го нахраните. Скоро то само ще започне да се буди точно в този час. С наддаването на тегло нарастват и интервалите между храненията.


За дете, което тежи 2,5 кг например, е нормално да поема храна на всеки 2,5 часа, но когато то достигне 4-5 кг, интервалът става 3 часа. Ако обаче детето се буди твърде рано и видимо е гладно, най-добре се посъветвайте с лекаря си, тъй като е възможно кърмата да не му достига. Най-често се предпочитат 6 хранения през деня и едно през нощта. Например хранене в 6.00, 9.00, 12.00, 15.00, 18.00, 21.30 и 2.00 часа. Можете да изберете по-удобни за вас часове, за да се избегне евентуален стрес. Нощното хранене не е с фиксиран час - детето само ще се събуди, когато огладнее. Не е необходимо да го будите, ако спи през цялата нощ.


Изкуствено хранените бебета започват да възстановяват теглото си от раждането още след втория-третия ден. При кърмените това става след около 5 дни, но забавянето не бива да ви тревожи, тъй като не крие рискове за детето. Около втората седмица от раждането то възвръща напълно теглото си, след което започва да расте. Повечето деца знаят точно от колко храна се нуждаят. Ако не получат достатъчно, започват да плачат, „търсят" гърдата или смучат юм-ручето си. Ако го храните изкуствено и забележите подобни признаци, посъветвайте се с лекаря си за увеличаване на дозите. Ако пък кърмите, просто го оставете да суче толкова, колкото му се иска.


Продължителността на кърменето е индивидуална за всяко дете и варира от 15 мин до 1 час. Уверете се обаче, че не спи и наистина суче за времето, което прекарва на гърдата. Не се тревожете, ако се наложи да включите още едно хранене в програмата. Бебетата с по-ниско тегло при раждането обикновено са склонни към по-бързо наддаване. Средно през първите седмици пеленачетата наддават по около 150— 210 г. Най-добре е да мерите детето веднъж седмично. Задължително се претегля от лекар около 14-ия ден и се преценява адекватно ли наддава и изисква ли корекция режимът на хранене.

1.10.09

Хранене през първия месец на бебето

Публикувано от Unknown в 16:00 0 коментара

Доносените бебета имат вроден сукателен инстинкт. Но вероятно ще са нужни няколко дни, за да превърнете кърменето в удоволствие и за вас, и за новороденото. Помнете, че кърмата е най-добрият източник на хранителни вещества за вашето мъниче!


Ако изпитвате дискомфорт заради натежалите си гърди, топлите компреси могат да помогнат за отпускането на каналчетата на жлезата и по-лесното отделяне на кърмата. По-честото хранене на детето също ще ви помогне да се „разтоварите". Ако гърдите ви са прекалено твърди, „изцедете" малко мляко, преди да започнете да храните бебето.


Това ще направи ареолите ви по-меки и засукването ще се улесни. Обикновено след първите 4-5 дни зърната вече не са болезнени и отделянето на кърмата става спонтанно, така че не се обезкуражавайте. Ако детето се изхожда веднъж на 3-4 дни, но изпражненията му са меки, не бива да се тревожите. Не става дума за запек. През първите месеци при кърмените бебета изхожданията могат да са по-малко, отколкото при тези, които се хранят с адаптирано мляко. Същински запек може да се появи, когато детето се захрани с твърда храна след 4-5-ия месец. Тогава му дайте малко подсладена вода (1 ч. л. захар се разтваря в 60 мл вода), сок от сини сливи (по 60 мл) или варени сини сливи (започнете с 2 ч. л. дневно, като можете да увеличавате количеството). Детето ви е възможно да получи разстройство, когато въвеждате нова храна в менюто. Спрете я и давайте повече вода. Ако диарията продължи повече от 2-3 дни, трябва да се консултирате с лекар.

 

Грижи за моето бебе Copyright © 2009 Благодарение на Мебели и аксесоари за дома за реклама Get-ads.com / Реколама