18.10.09

Смяна на пелените, стъпка по стъпка

Публикувано от Unknown в 13:46
Преди да докоснете бебето си по каквато и да е причина - за да поиграете с него, да го преоблечете или да го нахраните, не забравяйте винаги да измивате грижливо ръцете си.

Използвайте топла стая, без течение. Най-подходящата стайна температура за бодърстване е 21 - 23°С (бебетата много бързо изстиват, а също така лесно прегряват). По време на сън е желателно температурата да бъде с 2-3 градуса по ниска. Влажността на въздуха трябва да бъде между 30 - 60%. Сложете бебето на мястото за преобличане и го съблечете наполовина. Преди да пристъпите към тази процедура, намерете сигурна и удобна повърхност, от която бебето не може да се претърколи или да се хлъзне. Много практично и полезно е да имате на разположение маса в съседство с леглото с всичко необходимо за смяна на пелените - кърпи, кремове и дрешки. Преди да започнете почистването, проверете дали всичко необходимо Ви е под ръка, за да не се налага да оставяте бебето без надзор дори и за миг.

Преобличането и държането на бебето голо за известен период от време при преобличането е най-простият начин за закаляване. Това трябва да става постепено, а също да се извършва системно за да има ефект. За да го направите добре, консултирайте се с педиатър или личния Ви лекар.
Махнете мръсната пелена. Новородените бебета трудно се адаптират към температурните промени, поради което се препоръчва пелените да се сменят бързо. При момчетата, сложете памучна ивица или салфетка върху пениса, тъй като е възможно да уринират като реакция на студения въздух. Повдигнете краката и измъкнете мръсната пелена, като с нея избършете колкото може повече от твърдата субстанция. С влажна салфетка почистете участъка на контакт с пелената (някои използват памук, напоен с преварена и охладена вода).

При момчетата, почистете леко и грижливо пениса и скротума, но не изтегляйте крайната кожичка. Почистете всички кожни гънки, особено в областта на ставите и зад ануса. При момичетата, почистете мястото между ануса и вагината, за да предотвратите инфекцията. Ако пелената е много мръсна, почистете всички видими следи от пъпчето на бебето. Не поставяйте нищо на нивото на пъпчето.

Подсушете напълно дупето на бебето и измийте ръцете си. Ако използвате крем, нанесете малко от него равномерно върху участъка на контакта с пелената. Сложете на бебето нова пелена, като при момчетата насочите пениса надолу, за да предотвратите уринирането върху поддържащата лента. Фиксирайте пелената със специалните ленти. Проверете отпуснатостта на пелената около краката и кръста. Облечете бебето... и му подарете една прегръдка на обич.

0 коментара:

Публикуване на коментар

 

Грижи за моето бебе Copyright © 2009 Благодарение на Мебели и аксесоари за дома за реклама Get-ads.com / Реколама