2.10.09

Наддаване на бебето през първия месец

Публикувано от Unknown в 15:35

Режимът на хранене се влияе от теглото при раждането и от апетита на бебето. Лекарите обикновено дават насоки за броя на храненията и интервала между тях, съобразени с индивидуалните особености на всяко кърмаче. В началото храненето най-често е през 3 часа. За да се приспособи към режима си, детето има нужда от време. Може да се наложи да го събудите в определен час, за да го нахраните. Скоро то само ще започне да се буди точно в този час. С наддаването на тегло нарастват и интервалите между храненията.


За дете, което тежи 2,5 кг например, е нормално да поема храна на всеки 2,5 часа, но когато то достигне 4-5 кг, интервалът става 3 часа. Ако обаче детето се буди твърде рано и видимо е гладно, най-добре се посъветвайте с лекаря си, тъй като е възможно кърмата да не му достига. Най-често се предпочитат 6 хранения през деня и едно през нощта. Например хранене в 6.00, 9.00, 12.00, 15.00, 18.00, 21.30 и 2.00 часа. Можете да изберете по-удобни за вас часове, за да се избегне евентуален стрес. Нощното хранене не е с фиксиран час - детето само ще се събуди, когато огладнее. Не е необходимо да го будите, ако спи през цялата нощ.


Изкуствено хранените бебета започват да възстановяват теглото си от раждането още след втория-третия ден. При кърмените това става след около 5 дни, но забавянето не бива да ви тревожи, тъй като не крие рискове за детето. Около втората седмица от раждането то възвръща напълно теглото си, след което започва да расте. Повечето деца знаят точно от колко храна се нуждаят. Ако не получат достатъчно, започват да плачат, „търсят" гърдата или смучат юм-ручето си. Ако го храните изкуствено и забележите подобни признаци, посъветвайте се с лекаря си за увеличаване на дозите. Ако пък кърмите, просто го оставете да суче толкова, колкото му се иска.


Продължителността на кърменето е индивидуална за всяко дете и варира от 15 мин до 1 час. Уверете се обаче, че не спи и наистина суче за времето, което прекарва на гърдата. Не се тревожете, ако се наложи да включите още едно хранене в програмата. Бебетата с по-ниско тегло при раждането обикновено са склонни към по-бързо наддаване. Средно през първите седмици пеленачетата наддават по около 150— 210 г. Най-добре е да мерите детето веднъж седмично. Задължително се претегля от лекар около 14-ия ден и се преценява адекватно ли наддава и изисква ли корекция режимът на хранене.

0 коментара:

Публикуване на коментар

 

Грижи за моето бебе Copyright © 2009 Благодарение на Мебели и аксесоари за дома за реклама Get-ads.com / Реколама