7.10.09

Къпане на бебето през първия месец

Публикувано от Unknown в 9:28
За бебето водните процедури са много по-важни, отколкото за възрастните, тъй като белите му дробове не са достатъчно развити и голяма част от кислорода се поема чрез кожата. Сутрин бебето трябва да се обтрива. С влажна кърпа, напоена с кипната и охладена вода, изтрийте лицето, ръчичките и подмишниците. Подсушете със суха кърпа. След това обърнете малкото настрани и обтрийте гърба и дупето му и отново подсушете. Накрая навлажнете гърдите, корема и крачетата. След обтриването измийте външните полови органи. От пъпчето зависи кога за първи път ще изкъпете своето мъниче. То трябва да зарасне, защото незаздравялата рана може да предизвика инфекция. Остатъкът от пъпната връв пада до 15-ия ден, най-често още в първите няколко дни след раждането, и раната се покрива с коричка. Пъпчето се почиства със стерилен тампон и спиртен разтвор, а след това се поръсва с антибиотична пудра. Раничката след отпадането на пъпния остатък обикновено заздравява напълно за около седмица.

Най-добре е за къпането да изберете специална ортопедична ваничка. Температурата на водата трябва да е около 36° С, мери се със специален термометър. Най-подходящото време за къпане е преди вечерното кърмене, защото това прави съня по-дълбок. Лекарите съветват миенето да става в следната последователност: шийката, гърдичките, коремчето, ръчичките, крачетата, гръбчето и главичката. Детският шампоан се използва най-много 2 пъти седмично. През останалото време къпете бебето само с вода. Препоръчва се по време на къпане да се забелва кожата около главичката на пениса при момченцата. Струпването на секрет води до срастване на кожичката с главичката на пениса.

Вашият педиатър ще ви покаже как се извършва тази манипулация и до каква степен е възможна без нанасяне на микротравми. Важно е, преди измиване със сапун и преди водата да е замърсена, кожичката около главичката да се издърпва и вътрешността да се почиства внимателно. Ако тази манипулация започне навреме и се прави старателно всеки ден, няма опасност от възникване на възпаление и срастване. Имайте предвид, че ако пропуснете да правите това 1-2 дни, има вероятност кожичката да срасне с главичката и тогава отлепването й ще бъде доста болезнено и рисковано.

При събран секрет очичките се почистват със специални стерилни тампони от външния към вътрешния ъгъл.

0 коментара:

Публикуване на коментар

 

Грижи за моето бебе Copyright © 2009 Благодарение на Мебели и аксесоари за дома за реклама Get-ads.com / Реколама