30.8.09

Коластра

Публикувано от Unknown в 18:58 0 коментара
Коластрата започва да се образува от седмия месец на бременността.
Тя е гъста, лепкава, жълтеникава висококалорична течност и представлява идеалната първа храна за Вашето бебе:
• Съдържа повече белтъчини и витамин А от зрялото мляко.
• Действа слабително, което помага на Вашето бебе при първата дефекация.
• Съдържа имуноглобулин (най-вече имуноглобулини А), които спомагат за защитата на Вашето бебе от инфекции.
Коластрата е първата "ваксина" на Вашето бебе срещу много бактерии и вируси.

28.8.09

Как да нагласите бебето на гърдите си?

Публикувано от Unknown в 10:42 0 коментара
Как да нагласите бебето на гърдите си?
Установете първия контакт с бебето и наблюдавайте първото си кърмене. Няма нужда да бързате, докато двамата сте в непосредствена близост и бебето усеща допира до кожата Ви. Ако бебето не поеме правилно гърдата, изпробвайте следните съвети:

• Опитайте да предизвикате рефлекс за сукане, като докосвате със зърното си устата на бебето.
• Изчакайте бебето да отвори широко уста (като при прозявка).
• Приближете бебето към зърното, а не обратното.
• Приближете цялото му тяло към зърното, а не само главата.
• Уверете се, че бебето обхваща гърдата с цялата си уста.
• Придържайте гърдата си по време на кърменето, за да го улесните.
• Може леко да изстискате няколко капки кърма в устата на бебето, за да отворите млечните канали и да му дадете да разбере какво да прави
- сукателният рефлекс е вроден и всяко доносено и здраво новородено го притежава.
Ако бебето не е правилно нагласено или почувствате болка, прекъснете кърменето, отделете бебето от гърдата и го наместете по-удобно, преди да подновите кърменето.

26.8.09

Почистване на бебето

Публикувано от Unknown в 14:14 0 коментара
Основни хигиенни правила при грижа за бебето:
- Винаги мийте ръцете си преди и след къпането на бебето.
- Редовно перете, мийте и дезинфекцирайте бельото, повърхностите и съдовете, използвани при грижите за бебето.
- Почиствайте лицето на бебето с памучен тампон. За почистване на местата, които контактуват с пелената, можете да използвате влажни кърпички. Ако сте замърсили ръцете си при смяната на пелената, измийте ги преди да намажете бебето с крем. Мийте ръцете си и преди да храните бебето.
- Препоръчва се бебето да се почиства ежедневно, за да се поддържа състоянието на комфорт и здраве. Съблечете бебето по камизолка и пелена. Поставете го на мястото за преобличане. Вземете чист памучен тампон, потопете го в едно от отделенията на съда за вода (преди това проверете температурата на водата). Изцедете тампона и леко почистете лицето на бебето от замърсявания, следи от мляко и слюнка. Движенията трябва да са деликатни и бавни.

25.8.09

Лекарства при кърмене

Публикувано от Unknown в 13:04 0 коментара
Лекарства при кърмене
Понякога може да се случи майката да се разболее и трябва да взима лекарства. В такъв случай е добре винаги да се консултирате с лекар, но трябва да знаете, че повечето от лекарствата попадат в млякото в много малки количества. Те рядко могат да навредят на бебето. В повечето случаи, прекратяването на кърменето е по-вредно от самото лекарство. Някои лекарства могат да предизвикат вторични ефекти, но има други "безвредни" лекарства. Ето защо, при заболяване винаги трябва да се съветвате с Вашия лекар.

Как да понижите влиянието на лекарствата при кърмене?
• Взимайте лекарството (когато е възможно) преди най-дългия сън на бебето или веднага след кърменето.
• Ако се налага да взимате противопоказно лекарство (което пречи на безопасното кърмене), временно прекъснете кърменето и продължете по-късно.
• Избягвайте да взимате успокоителни лекарства по време на бременността и раждането, тъй като те могат да причинят сънливост и апатия на бебето.

24.8.09

Как да къпем бебето

Публикувано от Unknown в 20:43 0 коментара
Повечето време, докато бебето е вкъщи, то трябва да е облечено с една или две камизолки (според температурата), пелени и детско гащеризонче или други лесни за обслужване дрехи.
Когато купувате детски дрешки, избирайте ги с оглед на комфорта и хигиената. Важно е бебето да се чувства добре, да не му е топло и да не се поти, но и да не изстине.

Полезни съвети
• Избирайте висококачествени дрешки от памук или чиста вълна. Те трябва да са меки, удобни и устойчиви на огън.
• Избирайте гащеризони, с които лесно ще сменяте пелените (с отвор между крачетата), широки и удобни.
• Избирайте дрешки, които лесно се обличат и събличат.например такива, които се отварят на рамената и врата.
• Камизолката на бебето трябва да се облича през главата и бързо да се изтегля надолу, защото бебетата лесно се обезпокояват, ако главата им дълго време е покрита.
• През лятото бебето трябва да носи шапчица на главата си.дори и да не му харесва.
• Препоръчват се и вълнени или памучни чорапки в зависимост от времето.

22.8.09

Кърмене през нощта

Публикувано от Unknown в 8:40 0 коментара
Дали едно новородено и малко кърмаче трябва да се кърми и през нощта е въпрос с много отговори и зависи от много фактори, но основните са два - млечността на кърмачката и апетита на бебето.
Моите лични наблюдения показват, че бебето определя дали да има или да няма нощно кърмене. Има новородени, които спокойно спят поне 5-6 часа след последното кърмене за деня, но има и други, които "искат" да сучат един или два пъти и през нощта - въпрос и на навик. Неправилно е да се смята, че новороденото и малкото кърмаче плачат само ако са гладни и винаги трябва да им се подава гърдата да сучат. Така се създават условия за прехранване и разстройване на храносмилането, които могат да имат и по-сериозни последици.
Кърмачката трябва сама да усети и да прецени дали да кърми и през нощта, но е желателно да има една по-дълга нощна пауза както за бебето, така и за ободрителен сън и почивка на майката- кърмачка, които влияят положително и на лактацията.
След като лактацията се стабилизира, броят на кърменията през деня обикновено е 7 - 8 през интервал от около 2,5 - 3 часа.

20.8.09

Правила за пране на платнените пелени

Публикувано от Unknown в 13:30 0 коментара
• мръсните платнени пелени първо трябва да се почистват и след това да се перат на висока температура.
• замърсените с урина платнени пелени трябва винаги да се перат отделно от замърсените с изпражнения.
• платнените пелени трябва щателно да се изплакват в чиста вода, за да се премахнат всякакви остатъци от препарати и сапуни.
• ако използвате перална машина, повторете процедурата на пране поне два пъти.
• изпраните пелени трябва да се сушат на слънце и въздух, а не върху радиатора.
• найлоновите гащички не бива да се изваряват, а само да се перат в хладка вода със сапун.

14.8.09

Как да се грижите за бебето, стъпка по стъпка

Публикувано от Unknown в 12:18 0 коментара
Професията "мама" не е лесна, но може да се научи. Следвайте нашите съвети за грижи "стъпка по стъпка" и скоро ще добиете повече увереност спрямо Вашето бебе, а освен това, неговата кожа ще бъде здрава, чиста и гладка.
Как да се грижите за бебето
Макар, че е деликатна и крехка, кожата на Вашето бебе изпълнява редица жизнени функции. Новороденото научава много за заобикалящия свят именно чрез кожата, особено през първата седмица от живота си. Бебето усеща болка и научава важни уроци за безопасността, които ще му помогнат да избягва опасностите. То научава и за приятните усещания - топлината, мекотата и особено контакта с Вашата кожа.
Малките бебета обикновено се успокояват от допира на майка си. Кожата им има учудваща регенеративна способност. Дори и най-лошите порязвания и одрасквания изчезват безследно след няколко седмици или дни.

13.8.09

Грижи, растеж и развитие на вашето бебе

Публикувано от Unknown в 13:20 0 коментара
В началния период. Вашето бебе не може да отговаря адекватно на дразнения и въздействия от заобикалящата го среда. Естествената защитна система на неговия организъм се развива постепенно и през първата година е крайно незначителна.
Ето защо ежедневната грижа за Вашето бебе е сериозен и важен въпрос, който допринася за здравословното му развитие. От друга страна, то е също така много приятно занимание, което още повече Ви свързва с Вашето дребосъче и
създава отлични връзки между родителите и бебето, като предлага многобройни възможности за пряк контакт. Много млади майки не са напълно подготвени да посветят толкова много от времето си на всички тези занимания. Помнете, че това е отлична възможност за Вас да бъдете близо до Вашето бебе и да му покажете вашата чувствителност и любов.
Грижи, растеж и развитие на вашето бебе
При ежедневните грижи за бебето, бащата не бива да остава на заден план. Бебето има двама родители и се нуждае от любовта и на двамата. Грижата за бебето не е изключително право на майката. Присъствието на бащата е също толкова важно. Преди всичко, то създава силна връзка с бебето, което дава на майката възможност за малко почивка. Същевременно, бащата добива увереност във възможностите си да се грижи сам за бебето в отсъствие на майката.

12.8.09

Условия за успешно кърмене

Публикувано от Unknown в 10:22 0 коментара
За успешно кърмене, трябва да се научите да нагласяте бебето на гърдите си възможно най-удобно. Свободно можете да прецените кои положения са най-предпочитани за двама ви, но най-важното е и как държите бебето. Позата може да е всякаква, но рамената и главата на бебето трябва да са обърнати към гърдата и носът му да е на нивото на зърното. Бебето трябва да е разположено до Вас, обърнато към гърдата, лицето му да е така нагласено, че да може лесно да обхване с устни зърното и ареолата. Можете да сложите ръка под рамената на бебето, като поддържате главата му с палец и показалец.
Контактът между майката и бебето трябва да започне веднага след раждането и да бъде много близък.

10.8.09

Какви реакции могат да възникнат след ваксинация при бебетата?

Публикувано от Unknown в 17:10 0 коментара
Повечето от децата не развиват никакви реакции след ваксинацията. Но в някои случаи могат да се появят реакции, които обикновено минават бързо: отпадналост, липса на апетит, безпокойство, болки, зачервяване и подуване на мястото на инжекцията, повишена температура, плач, кожни обриви, рядко - диарични изхождания. Ако забележите някаква реакция, консултирайте с с лекаря.

9.8.09

Полза от кърменето за майката

Публикувано от Unknown в 11:36 0 коментара
Мила майко, кърменето на Вашето бебе предпазва и Вашето собствено здраве. Трябва да знаете, че с всяко кърмене ставате все по-отговорна към собственото си здраве, защото:

• Хормонът окситоцин, отделян при кърменето, влияе върху свиванията на матката и спомага за спиране на кървенето след раждането.
• Постоянното кърмене отлага настъпването на менструалния цикъл, което Ви предпазва от неочаквана и нежелана бременност. Така се установява естествен интервал между бременностите.
• Доказано е, че кърмещата жена боледува по-рядко от рак на половите органи и рак на гърдата.
• Ставате по-малко податлива към следродова депресия.
• По-бързо ще се възстановите физически след раждането.
• Ще имате по-малко работа по приготвяне на храната за бебето.
• Няма да се страхувате, че млякото ще се вкисне през нощта или че няма да намерите този вид мляко, който Ви трябва.

Не забравяйте, че разходите за хранене на бебето са по-ниски ако кърмите, отколкото ако купувате други видове мляко.

7.8.09

Добър и спокоен сън на вашето бебе

Публикувано от Unknown в 23:39 0 коментара
• Докато бебето спи, не е необходима абсолютна тишина. Няма нужда да променяте ежедневния си ритъм (освен ако не сте свикнали да слушате силна музика). Бебето свиква с обичайните домашни занимания и те не го тревожат.
• Не го обличайте прекалено топло, оставете го да поема въздух и да се движи. Ако вратлето му е много топло, ако се поти и е мокро, значи му е твърде топло.
• Опитайте да му създадете редовен ритуал преди сън, като например: пригответе леглото му, окъпете го, дайте му мляко, почистете зъбките му, облечете му пижамката, почетете му, целунете го за лека нощ...

Как съзрява бебето чрез играта?

Публикувано от Unknown в 16:11 0 коментара
Предпоставка за съзряване чрез играта е преди всичко възможността на бебето към 2-3 месец да съсредоточава погледа си, а след 3-ия месец продължително да съсредоточава зрението си върху играчки и предмети. Първата овладяна двигателна функция е да държи главата си изправена. През 4,5 месец се усъвършенства зрително-двигателната координация и затова голямо значение имат висящите играчки. Всичко това дава възможност играта да навлезе широко в ежедневието на детето. С израстването, бебето все повече се наслаждава на движенията и действието. Играчките са невероятно забавни за него поради звуците, които бебето се опитва да имитира, поради ярките им цветове и формата. Първите се закачват още в края на първия месец в леглото или количката. Трябва да са ярко оцветени и на разстояние 60-70 см от очите. През осмия месец бебето започва с удоволствие да хвърля играчките си, като очаква да му ги подадете или подхвърлите обратно. Когато бебето добие способност за независими движения, то започва да пълзи, да се катери, да се претъркаля, да пада и да пипа всичко, до което се докопа.

Бъдете предварително подготвени за този период. Приспособете жизненото си пространство към нуждите на детето. Своевременно преместете ценните вещи, за да ги запазите и, най-важното, да осигурите безопасността на детето. Растящото любопитство на Вашето дете променя отношението му към играчките и в даден момент то може да започне да ги унищожава. Не се ядосвайте, можете да купувате на бебето нечупливи играчки или сами да му правите играчки, за да стимулирате неговото въображение и фантазия. Опитайте да поощрявате изобретателността на детето по време на игра. Когато то постигне своята идея и цел, похвалете го, ръкопляскайте му и му покажете доверие - по този начин помагате за правилното развитие на Вашето дете. Играйте с децата си, защото по този начин им показвате, че ги разбирате и развивате тяхното чувство за приятелство. Защо да не изживеете отново Вашето детство чрез тяхното?

6.8.09

Проблеми при кърмене - Възпаления или абсцеси на гърдите

Публикувано от Unknown в 13:32 0 коментара
Какво да правите?
• Почивайте си по-дълго време.
• Кърмете бебето толкова често, колкото поиска (дори на всеки 1-2 часа).
• Предлагайте му първо засегнатата гърда.
• Нагласете бебето в правилно положение за кърмене.
• Дръжте гърдата в топла вода.
• Ако е необходимо, взимайте антибиотици или аналгетици.
• Изцеждайте млякото, за да не се препълват гърдите Ви.

5.8.09

Основни препоръки за допълнително хранене на бебето

Публикувано от Unknown в 19:26 0 коментара
Независимо от препоръката за въвеждането на твърда храна през шестия месец, помнете, че всяко дете има свой собствен ритъм на развитие. Ако първото хранене не успее, не се отчайвайте и не се отказвайте. Следващия път опитайте търпеливо, спокойно и с усмивка да предложите на бебето 1-2 лъжички приготвена твърда храна, която не бива да е прекалено топла или студена.
Средата и обкръжението на Вашето бебе са много важни. По време на хранене, слагайте бебето на детско столче или го дръжте в ръце, в изправено положение. Трябва да имате спокоен подход и търпеливо да се адаптирате към неговия ритъм на гълтане при всяка отделна лъжичка. Ако е необходимо, прекъсвайте храненето и правете почивка.

• Не насилвайте детето да изяжда всичко, което сте приготвили. Апетитът на бебето е изменчив и зависи от количеството и енергийната стойност на предишното хранене.
• Когато започнете да давате на бебето допълнителната храна, правете го внимателно и постепенно. В началото трябва да му давате само малки количества и постепенно да ги увеличавате, докато достигнете до пълно хранене.
• Когато му давате определен продукт за пръв път, наблюдавайте го 24 часа и следете за признаци като: повръщане, диария, кожни обриви. След това изчакайте 5-7 дни, преди да приготвите нов продукт.
• В началото (през шестия и седмия месец) храната трябва да се разбърква с миксер, а по-късно да се пасира или накълцва на малки късчета, за да приучите детето да дъвче храната.

4.8.09

Какво да правите при запушване на млечните каналчета?

Публикувано от Unknown в 12:59 0 коментара
• Преди кърмене изстискайте няколко капки кърма от гърдата, за да се отворят млечните каналчета и млякото да потече по-лесно в устата на бебето.
• Проверете дали поставяте бебето в правилно положение върху гърдите си, за да може да суче добре.
• Кърмете по-често.
• Когато е гладно бебето суче по-енергично, затова предлагайте на бебето първо гърдата със запушените каналчета.
• Масажирайте запушената гърда в посока към зърното.
• Слагайте топъл компрес на засегнатото място преди кърмене.
• Проверете дали част от облеклото Ви не е тясна.

3.8.09

Как бебето да спи по-добре

Публикувано от Unknown в 21:33 0 коментара
Бебето няма особени претенции къде да спи. То може да се наслаждава на съня навсякъде - на канапето, в бебешката количка или в собственото си легло. Достатъчно е да се чувства сигурно. Този факт може да е от полза за майката да оставя бебето да спи, където може лесно да го наблюдава. По-късно, когато бебето си създаде ритъм на съня и нощният му сън е спокоен, за него е по- добре да има постоянно място за спане.

Как да ваксинирате детето си?

Публикувано от Unknown в 17:18 0 коментара
Ваксината може да се даде по няколко начина:

• С лъжичка (наливате ваксината в течност и я давате на детето)
• С пряко наливане на ваксината в устата на бебето
• С инжекция (мускулна или подкожна)

Съдове за хранене на бебето

Публикувано от Unknown в 17:17 0 коментара
Нуждаете се от специална пластмасова лъжичка, пригодена за деца, специална чинийка, лигавче и бебешко столче. Ще се нуждаете и от специална бебешка пластмасова чашка, която улеснява пиенето. Тези съдове не се нуждаят от стерилизация, а само от добро измиване и изсушаване. Храненето на бебето с лъжичката е процес, който изисква търпение и такт. Малко вода след всяко хранене е достатъчна за почистване на устата на бебето.

Любима поза за спане на бебето

Публикувано от Unknown в 17:15 0 коментара
Мненията за идеалната поза за сън се менят, както и мнението, че спането по корем трябва да се избягва поради риска от задушаване при повръщане. Практиката показва, че детето ще бъде по-сигурно в себе си, ако се чувства в безопасност. Например, ако има повече възможности, предлагайте повече пози. Ако то се чувства по-комфортно в стаята на родителите си и им се доверява, ще приеме да спи в собственото си легло и ще свикне да се чувства сигурно в себе си.

Нови изследвания показват, че родителите не трябва да отказват на бебето, когато то иска да спи при тях, с обяснението, че това ще се превърне в лош навик. Трябва само да се внимава това да не става твърде често. Това убежище вдъхва на бебето сигурност, особено в трудни времена - смяна на обстановката, ново братче или сестриче или просто лош сън.

2.8.09

Проблеми с гърдите при кърмене - Гъбички

Публикувано от Unknown в 16:19 0 коментара
По време на раждането, устата на бебето може да се инфектира с Candida albicans (coop) и после да я пренесе върху зърното на майката. Много е важно на майката и бебето да се дадат лекарства, за да се прекъсне веригата на инфекцията. Ето най-честите признаци за кандидоза на гърдата:
• Инфектираните зърна могат да изглеждат нормални или да са зачервени и възпалени. В някои случаи по кожата на гърдите избиват бели петна.
• Инфекцията се съпровожда с дълбока пробождаща болка и майката казва, че след кърменето зърната й "горят" или "жилят".
• Зърната са болезнени дълго време след кърменето, въпреки правилното положение на бебето. Понякога това е единственият признак на инфекцията.
• Майката може да има и вагинална гъбична инфекция. При бебето може да забележите:
• Бели петна по лигавицата на устата (coop).
• Евентуална гъбична инфекция в областта на ингвиналните гънки и аналната област (микотично интертриго).

Полезното майчино мляко

Публикувано от Unknown в 16:17 0 коментара
Драги майки, макар и да търпи известни промени, кърмата винаги отговаря на нуждите на Вашето бебе. Една-две седмици след раждането Вашите гърди започват да произвеждат зряло мляко. Хранителната стойност на майчиното мляко се определя на 70±5 ккал/100 мл. Майчиното мляко не натоварва бъбреците на бебето. Структурата на Вашето мляко е идеално съобразена с нуждите на Вашето бебе, тъй като съдържа всичко необходимо за него:
протеини
мазнини
въглехидрати
соли

1.8.09

Какво се съдържа в кърмата - Соли

Публикувано от Unknown в 14:54 0 коментара
• Кърмата е по-бедна на соли, което отговаря на физиологията на бъбреците на новороденото и малкото кърмаче.
• Съдържанието на желязо в кърмата е ниско, което налага внасянето в хранителния режим на плодовите сокове и плодовите пюрета, а в някои случаи и подходящи добавки, съдържащи желязо, за ранна профилактика срещу желязо дефицитната анемия през първата година.

Проблеми при кърменето - Препълнени гърди

Публикувано от Unknown в 1:12 0 коментара
Ако гърдите Ви са много препълнени, ето няколко съвета за Вас. Когато млякото тръгне, в гърдите нахлуват допълнителни количества кръв и лимфа и ги правят топли, пълни и тежки. Някои майки имат повече мляко и в този случай гърдите са много препълнени, което увеличава риска от запушване на млечните каналчета. Препълването на гърдите може да блокира изтичането на мляко и те да се подуят още повече. Гърдите са болезнени и топли, кожата им е лъскава и обтегната. Бързото натрупване на мляко може да доведе до прилив на кръв и подуване. Препълването на гърдите може да доведе и до спиране на млякото.

Какво трябва да правите в тази ситуация:

• Проверете положението на бебето върху гърдите.
• Не ограничавайте броя на кърменията; хранете бебето всеки път, когато поиска.
• Поставянето на студени компреси между кърменията може да облекчи болката Ви. Поставяйте горещ компрес върху ареолата непосредствено преди кърменето, за да потече млякото по-лесно.
• Изцедете сама млякото от гърдата и след това отново сложете студен компрес, за да намалите отока и да избегнете болката.
• Масажирайте гърдите си между кърменията, за да облекчите налягането.
 

Грижи за моето бебе Copyright © 2009 Благодарение на Мебели и аксесоари за дома за реклама Get-ads.com / Реколама