28.7.09

Твърда храна

Публикувано от Unknown в 11:14
Рационалното или пълноценно хранене има голямо значение за развитието и здравето на детето. За нормалното развитие на бебето, храната трябва да съдържа всички необходими хранителни елементи: протеини, мазнини, въглехидрати, витамини, минерали и вода в правилно съотношение за всеки етап от развитието на детето.

Дотук научихте, че млякото на майката съдържа не само основните хранителни елементи, но и най-важните антитела, които спомагат за изграждането на защитната система на детето срещу болести. Засега никое друго мляко не може да постигне този ефект. Затова се постарайте да кърмите детето си колкото може по-дълго, за да му осигурите добро здраве.
Не се поддавайте на съветите на приятели, съседи и др. да добавите твърда храна преди 4-месечна възраст, тъй като храносмилателната система на Вашето бебе още не е готова да обработва немлечната храна.
Твърдата храна трябва да се въвежда малко по малко, като в началото се започне с няколко лъжички на ден. По-късно, стъпка по стъпка, едно хранене с мляко ще се замени с твърда храна, като например плодово или зеленчуково пюре, а не месна супа, риба и яйца и т. н. Добре е тези нови храни да се дават на обяд или като следобна закуска, а не вечерта преди сън, когато биха могли да предизвикат нарушения в съня на бебето.
Всяка нововъведена храна може да предизвика промени в организма на детето, които да доведат до диария, лошо настроение или кожни обриви. Затова родителите трябва внимателно да следят реакциите на бебето през първите 24 часа от даването на новата храна. Възникването на тежки симптоми означава, че бебето още не е готово да приеме тази нова храна.

Допълнителната храна трябва да е подходяща за възрастта на Вашето бебе, да му осигурява добро здраве, растеж и развитие през този период на интензивно израстване. Трябва да въведете допълнителна храна, за да помогнете на бебето да се развива и да усъвършенства нервно-мускулната си активност.

0 коментара:

Публикуване на коментар

 

Грижи за моето бебе Copyright © 2009 Благодарение на Мебели и аксесоари за дома за реклама Get-ads.com / Реколама