25.11.09

Хранене на бебето в петия месец

Публикувано от Unknown в 14:30
Ако му давате само кърма или адаптирано мляко, количеството им при всяко приема не е около 150 мл. Ако не се въведат нови храни, броят на храненията може да си остане както в предходния месец. Започнете ли захранване, което означава едно млечно хранене изцяло да се замести с гъста въглехидратна храна като кашата или зеленчуковото пюре, броят на храненията се редуцира на 5, тъй като стомахчето се нуждае от повече време за обработка на но вата храна. След приема на каша или зеленчуково пюре времето, в което детето се чувства сито, е 3,5-4 часа.

Някои майки предпочитат да запазят навика на децата си да се хранят само с кърма и през 5-ия, а понякога и през 6-ия месец. Ако вие сте решили или педиатърът ви е препоръчал да за почнете захранва­нето с каши или с пюрета, най-подходящите часове при въвеждането на кашата са 10,30 часа сутринта на второто хранене или 17,30 часа като „следобедна закуска", а за зеленчуковото пюре е около 13,30 часа. Храненето в 7,00 и 21,00 часа е най-добре Вкусно!

Картофено пюре
Нарежете на едри парчета картофите и ги сварете на пара, за да се запазят витамините им. Добре ги размачквайте, като едновременно с това добавяйте по малко мляко за кърмачета. Трябва да се получи полутечна консистенция. Не слагайте сол.

МоркоВено пюре
Измийте морковите на течаща вода и ги обелете. Нарежете ги на едро. Залей те ги с много малко вода и ги задушете на слаб огън под капак. Щом водата изкипи и морковите омекнат, започнете да ги пасирате, като добавите мляко за кърмачета.
за и
да си остане изцяло кърма или адаптирано мляко. Никога не се заместват трите млечни хранения с новите храни едновременно. Това става постепенно, с интервали, зависещи от възрастта, на която се захранва детето, и от това как то му се отразява. Обикновено 5-кратният режим на хранене с 3 приема на гъста храна и 2 - на мляко, се постига на 7-месечна възраст. Захранването започва с една лъжичка от пюрето или кашата, след което се допълва с кърма или адаптирано мляко. Количеството се увеличава постепенно и за около седмица новата храна напълно замества млякото. Бързото заместване ще причини стрес на все още неразвитата храносмилателна система на детето ви. Ако захранването започне със зърнени продукти, нека те да не съдържат глутен. За профилактика на заболяването цьолиакия (алергия към глутена) до 7-ия месец се избягват храните, съдържащи тази белтъчна съставка, а това са пшеницата, овесът, ечемикът. Дотогава можете да давате кашите с ориз, царевица, елда или комбинацията от тях. Внимавайте за начина, по който детето ви реагира на новата храна. Ако забележите, че се обрива или проявява признаци на коремен дискомфорт, консултирайте се с лекар. Най-добре е новите храни да се въвеждат постепенно, като се следи вни­мателно реакцията на детския организъм. Възможно е мъничето да е алергично към някой от продуктите и, ако му ги давате един по един, лесно ще разпознаете точно кой е причинителят й.

0 коментара:

Публикуване на коментар

 

Грижи за моето бебе Copyright © 2009 Благодарение на Мебели и аксесоари за дома за реклама Get-ads.com / Реколама