24.11.09

развитие на бебето в петия месец

Публикувано от Unknown в 14:46
Моторно развитие
Тъй като стават все по-силни, малчуганите вероятно са усъвършенствали способността си да се търкалят из стаята, като преми нават от гръб по корем и обратно. Бъдете нащрек, когато са поставени нависоко, защото е много лесно да се преобърнат и да паднат.
Когато са легнали по гръб, бебетата могат да се надигат сами, като се подпират на ръчички. Детето прави първи опити да седи с изправено гръбче, като засега успява с чужда помощ. Когато ви е възможно, слагайте го да седне в скута ви, като го придържате внимателно. През останалото време може да пробвате да го оставяте в кошарката, като нареждате около него възглавници или навити одеяла, които ще го държат изправено.

През 5-ия месец и крачетата заякват. Кога то държите бебето изправено, ще забележи те, че то съумява да стъпва все по-уверено и да натиска крачетата си в пода. Някои родители дори поставят децата си в проходилки, когато забележат, че са достатъчно силни за това. Имайте обаче предвид, че обикновено бебетата, които използват проходилки, прохождат много по-трудно и късно в сравнение с тези, които никога не са имали подобно съоръжение.

В началото на 5-ия месец бебето започва да произнася съгласните „б", „м" и „п", а в края на периода - „д" и „т". Малките вече разпознават без грешка кога тонът, с който им се говори, е приятелски, дружелюбен, поощряващ или сериозен и укоряващ. Слушат ви с интерес и се радват, когато сте ласкави към тях. Тъй като изпитват все по-голяма нужда от общуване, се опитват да наподобят речта ви. Говорният апарат вече е доста добре развит. Затова не се изненадвайте, ако забележите, че рожбата ви все по-отчетливо изрича прости срички като „ма-ма", „та-та", „па-па". За да стимулирате речевото развитие, опитвайте се да говорите на бебето си с кратки, ясни и прости думи. То ще ви слуша с интерес и ще полага усилия да наподоби това, което му казвате. Освен че гука все повече и повече, вече различава името си и реагира, когато го чуе. Малчуганът разпознава и гласовете. Знае не само как звучат мама и тате, както беше през първите месеци, но реагира и на останалите хора, които са по-често в обкръжението му и с чиито гласове е свикнало. Когато пък се сблъска с рязък, остър и силен шум, малкото човече се стряска.

Сензорно развитие
Детето слага в устата си различни предмети, защото по този начин ги опознава. Хваща предмет с една ръка, може да го прехвърля от едната в другата си ръка. Емоционално-социално развитие. Малкото се усмихва и гука, когато е доволно. Радва се, ако чуе познат глас. Спира да плаче, щом му заговорите. Нервничи, когато му вземете играчката.

0 коментара:

Публикуване на коментар

 

Грижи за моето бебе Copyright © 2009 Благодарение на Мебели и аксесоари за дома за реклама Get-ads.com / Реколама