6.11.09

Общуване на бебето във втория месец

Публикувано от Unknown в 18:31
Бъдете подготвени за пър вия осъзнат подарък, който ще получите от вашата рожба. Това е първата му осъзната усмивка, предназ начена за вас. Ако досега усмивките му са били продиктувани от собственото му добро настроение, към края на втория месец детето ви дава усмивка като отговор на тази, която вие сте му подарили. Това е реакцията, чрез която общува с вас и която по същество представля ва отговор на външна провокация, а не израз на чувството за ситост и комфорт. Това е и първата му имитация на реакциите на възрастните. Ще видите как малкото ли-чице засиява. Наред с това бебето може да започне да протяга ръчичките си към вас, да повдига веждички, да прави физиономийки. В такива моменти му обръщайте възможно най-голямо внимание. Правете различни весели „муцунки". Така ще го стимулирате да започне да ви имитира, което е своеобразно общуване, важно за неговото психическо и емоционално развитие.

Ако досега сте му пускали музика, време е да я намалите дотолкова, че бебето да осъзнае, че също има глас. То вече е разбрало, че когато заплаче, приковава вниманието ви. Сега идва ред на различни начини за общуване. Новите, интерес ни и забавни звуци, които ще започне да издава, са своеобразен експеримент с гласа и постепенно водят до откриването и усвояването на речта.

До края на втория си месец мъничето може да започне да реагира и на името си. Различава гласовете на родителите си дори когато в стаята разговарят няколко души. Разпознава и кога е в ръцете на непознат или по-малко близък човек, засега без да реагира негативно. То се учи да се адаптира към света и да запомня различните гласове, звуци и предмети. Макар да не може да говори, умее да насочва родителите си към това, което му е нужно. Постепенно си изгражда система от знаци, която ви помага да разбирате какво иска, макар че все още не може да го обясни с думи.

Когато проявява интерес, то:
• ви гледа в очите;
• плавно маха с ръчички и леко подритва с крачета;
• протяга ръчички към вас;
• следи ви с очи;
• усмихва се, радва се, изглежда щастливо.

Когато има нужда да си почине и да бъде оставено на мира:
• отвръща очи от вас;
• нервничи и плаче;
• зачервява се;
• дишането му се учестява;
• отблъсква се от вас, ако искате да го гушкате;
• прозява се.

Ще се почувства добре, ако отделяте време да лежите с него по корем, да си „говорите", да му пеете, да общувате с него. Това ще подпомогне развитието му. Опитайте се да се справите със стреса, защото детето усеща всяко ваше настрое ние и веднага го възприема като свое. Да се чувствате спокойна е най-доброто, което можете да направите за него в този период от развитието му.

0 коментара:

Публикуване на коментар

 

Грижи за моето бебе Copyright © 2009 Благодарение на Мебели и аксесоари за дома за реклама Get-ads.com / Реколама