20.10.10

Как да разбера дали детето чува добре?

Публикувано от Unknown в 16:29
До навършване на 4 години по принцип е трудно да се провери обективно детският слух. И все пак, в зависимост от възрастта, малчуганите проявяват специфични реакции спрямо шума. Съвсем малкото дете потреперва, когато се блъсне вратата например. Ще разбереш, че те чува добре, и ако започнеш да ръкопляскаш на няколко крачки от него - тогава детето обикновено започва да мига изплашено с очи. Ако по никакъв начин не реагира на шумове, това може да бъде първият повод за безпокойство.

Бебетата издават определени звуци, но до 6-ия месец това не означава непременно, че чуват. В този период звуците имат спонтанен характер. Едва между 6-ия и 9-ия месец малкото започва да различава собствения си глас. И ако не чува добре, неговото „бръщолевене" остава на този етап.

След това можеш да съдиш за слуха на детето по редица признаци:
• Към 9-12 месец произнася ли срички като ба-ба, ма-ма, га-га?
• Разбира ли определени думи?
• Около първата година реагира ли, когато му казваш „не"?
• Когато разлиствате книжката, способно ли е да показва това, което ти назоваваш?
• Може ли да посочи играчката, който наричаш, без да следи движението на устните ти? Ако има нещо, което те притеснява, трябва непременно да се обърнеш към специалист. Имай предвид, че проблеми със слуха може да се получат и вследствие на многократни тежки отити например. Затова при всеки проблем се консултирай своевременно с педиатъра.

0 коментара:

Публикуване на коментар

 

Грижи за моето бебе Copyright © 2009 Благодарение на Мебели и аксесоари за дома за реклама Get-ads.com / Реколама