Млякото е на първо място. Млякото и млечните продукти са основен източник на лесно усвоими белтъчини, минерали и витамини. Приема се, че средната дневна дажба на мляко е от порядъка на 400 г. Сирене и кашкавал - 25 - 30 г.
Месото също трябва ежедневно да присъства в менюто на малкия човек. Най-полезно е нетлъстото телешко месо и пилешко месо. То съдържа пълноценни белтъчини, мазнини и минерали. Дневната му дажба е около 50 - 60 г. Рибата също е необходимо да намери място в седмичното меню, като се дава 2-3 пъти.
Плодове и зеленчуци да се предлагат ежедневно в количество между 250 - 300 г, като те могат да бъдат включени в супата, в основното ястие, приемани като нектари, сокове, салати. Хлябът, оризът, захарните и тестените изделия също са необходими на малкото дете, тъй като осигуряват достатъчно енергия за активното му движение. Не бива да се прекалява с количествата. Не е препоръчително супата да е надробена с хляб, защото, консумирайки я по този начин, детето ще се засити по-бързо и ще откаже основното ястие или десерта. Дневното количество хляб е около 60 г, захар - 40 - 45 г, тестени изделия - 20 г. Яйцата също са част от седмичното меню на малчуганите. След навършване на 1 г., хлапетата могат 3-4 пъти в седмицата да приемат по цяло яйцa. 750 мл е необходимото количество вода. Освен с нея, жаждата на детето може да бъде утолявана с прясно изцедени плодови сокове.
0 коментара:
Публикуване на коментар