23.7.09

Кога поникват зъбите?

Публикувано от Unknown в 11:42
Кога поникват зъбите?
Първо се появяват два долни резци. Обикновено това става на 6 - 8 месечна възраст. След това се появяват 4-ри горни резци, а по-късно останалите два долни. Поникването на зъбите е много индивидуално. Забавянето най-често се дължи на прекаран рахит. Макар, че поникването е нормално явление, детето често е неспокойно, плаче, повече се лигави, яде по-малко, не спи добре, пъха в уста ръцете си и други предмети, с които си чеше небцето. Общият брой на млечните зъби е 20 и развитието им завършва на 2 - 2,5 години.
Понякога се получава по-честа и по-рядка дефекация и дори повишение на температурата до 38 градуса. Помогнете на бебето да преодолее това:
• леко масажирайте венците му с пръсти (след като грижливо си измиете ръцете)
• дайте му да дъвче играчка или друг предмет, който е твърдо-еластичен и не може да го нарани
• давайте му да дъвче студени предмети (специални играчки)
• чистете устата му два-три пъти дневно с мокра кърпа
• не му давайте лекарства или каквото и да е друго, без да се консултирате с педиатър

На 12-я месец повечето деца имат 6 до 8 зъба. Ако в 9-я месец бебето няма зъби, потърсете съвет от лекаря. Грижата за зъбите започва още с появата на първия зъб. Не забравяйте, че най-добрата грижа е профилактиката. Захарта в храната или биберонът не са най-добрите приятели на зъбите на Вашето бебе. Поддържайте редовна хигиена и навреме покажете на бебето как самичко да се грижи за зъбите си. Няма по-добър начин да научите детето на това от личния пример, който му давате.

Специалистите не препоръчват използването на залъгалка. Световната здравна организация не съветва родителите да използват залъгалки за бебетата. Във всички случаи, смученето на пръст или залъгалка трябва да се преустанови най-късно до двегодишна възраст, за да се избегнат ортодонтските проблеми, чието лечение може да отнеме дълго време.

0 коментара:

Публикуване на коментар

 

Грижи за моето бебе Copyright © 2009 Благодарение на Мебели и аксесоари за дома за реклама Get-ads.com / Реколама