30.3.10

Моето бебе има ли плоскостъпие?

Публикувано от Unknown в 15:06 0 коментара
Ходилата на децата до 1 г. сякаш са плоски. Най-вероятно обаче не става дума за плоскостъпие. Сводът на детето липсва, тъй като е запълнен с мастна и съединителна тъкан. Щом малкото човече проходи, мастната тъкан ще намалее и ще се оформи свод. Ако това не стане, се обърнете към лекар. Какво да правите, за да избегнете плоскостъпието? Ходенето по чорапки или с боси крачета у дома помага за упражняването на мускулите на стъпалото и оформянето на свода. Обувчиците трябва да са достатъчно удобни, за да може пръстчетата свободно да се движат в тях. Добре е да са с кожена подметка и да са меки.

26.3.10

Глухо ли е бебето ми?

Публикувано от Unknown в 14:56 0 коментара
След като се роди, в първите десетина дни детето не чува добре. Слуховият нерв се развива постепенно през първата година, затова и слухът му се формира постепенно. Единствено по-добре чува гласа на майка си: малкото го разпознава не само със слуха си, но и с тялото си (става дума за така наречената тъканна проводимост). За да развивате слуха на малкото същество, трябва да му говорите. Освен това е добре в дома ви да звучи тиха и спокойна музика.

24.3.10

Kpuвu ли ще останат крачетата на бебето ми?

Публикувано от Unknown в 14:57 0 коментара
Често до 2 години някои деца са кривокраки. Това не бива да ви тревожи, тъй като с течение на времето този проблем ще се разреши. Новородените са с подбедрици, извити като ятаган вследствие на ограничението на майчината утроба. Едва ако останат в тази форма след прохождането, можете да се обърнете към лекар, тъй като съществува малка вероятност това да се дължи на рахит.

Болно ли бебето щом плаче?

Публикувано от Unknown в 14:56 0 коментара
През първите месеци е нормално детето да плаче често. Ревът не е задължително да е сигнал за някаква нужда. Ако детето е сухо, не е гладно или жадно и ако съвсем скоро лекарят не е установил наличие на здравословен проблем, тогава няма за какво да се притеснявате. Оставете рожбата си да поплаче 2-3 мин. Това е полезно, тъй като по този начин белите й дробове се разширяват и се осъществява по-добър газообмен в тях. Освен това се задействат много групи мускули (шийни, гръдни, коремни) и плачът стимулира тяхното развитие. Честа причина за неспокойствието на детето е натрупване на газове в коремчето му (метеоризъм). Тогава то е подуто и твърдо. Можете да го облекчите, като леко поглаждате коремчето, сгъвате крачетата му, като притискате коленцата към коремчето и сменяте положението на тялото му няколко пъти.

15.3.10

Игри на децата на една годинка

Публикувано от Unknown в 16:39 0 коментара
Обича да играе на конче и на гоненица със своите родители. Постепенно предпочитанията към играчките на детето се променят - от гумени към плюшени. Започва да обръща внимание на меките играчки, хваща ги и ги прегръща.

13.3.10

Интелектуално развитие на бебето на 1 годинка

Публикувано от Unknown в 16:37 0 коментара
Бебето вече разбира повечето от думите, които му казвате, като не е необходимо да е започнало да произнася някоя от тях. Може да отговаря на ваши въпроси с жестове, например „На колко си годинки?" - то посочва едно пръстче. Прави асоциации с животните според звуците, които издават - петелът куку-рига, тигърът ръмжи...

Бебетата проявяват засилен интерес към различни предмети от бита и започват да имитират действията на възрастните - взимат дистанционното и го насочват към телевизора, и ако случайно го включат, бягат от него, защото се стряскат от звука. Грабват ключовете и имитират отключване и заключване. Когато извършат успешно някое действие, например изядат цялото ядене в паничката, изпишкат се в гърнето, те съобщават успеха си с пляскане на ръце: "Браво".

На 1 г. вашето бебе е способно да изпълнява повечето ви команди, но също така може да откаже да направи онова, което изисквате от него. Това е, защото детето все повече започва да се осъзнава като индивид и чувството му за самостоятелност нараства.

10.3.10

Масаж u гимнастика на бебето на 1 годинка

Публикувано от Unknown в 16:37 0 коментара
Продължавайте с масажа от предишните месеци. Ако детето не е проходило, упражнявайте това като помощта от двете ви ръце се замени с придържане само с една ръка, докато се стигне до самостоятелно ходене. Първоначално бебето ще може да се задържи изправено без опора само за няколко секунди.

7.3.10

Физическо развитие на бебето на 1 годинка

Публикувано от Unknown в 16:36 0 коментара
Средното тегло на момчетата е 10,700 кг, на момичетата 10,200 кг, ръстът на момчетата е 78 см, а на момичетата - 76,5 см.

Сън на бебето на 1 годинка
Бебето спи около 10 часа през нощта и около 1-2 часа следобед. Най-добре е то да почива между 14 -16 ч. Така ще може да издържи будно до 21 - 22 ч вечерта и през нощта ще спи непробудно.

Моторно развитие
След прохождането детето постепенно се научава да тича, да пада и само да се изправя. Колкото по-малко сте му помагали при прохождането, толкова по-добре то ще се е научило само да се движи, и което е още по-важно, да пада правилно - да подлага ръцете си при падане и да предпазва главата си.

По-късно детето ще започне да се катери, добре е да опита катеренето по шведска стена - това също е вид полезна гимнастика, която стимулира физическото му развитие.

4.3.10

Прегледи на бебето на 1 годинка

Публикувано от Unknown в 16:36 0 коментара
Прави се оценка на физическото и на психическото състояние на бебето от личния педиатър. Прегледът включва: измерване на ръста и теглото, измерване на обиколката на главата и гърдите, преглед за обща оценка на зрението, преглед за обща оценка на слуха, изследване на кръвта и урината.

2.3.10

Хранене на бебе на на 1 годинка

Публикувано от Unknown в 16:23 0 коментара
През 1-вата година от своето развитие кърмачето се храни 4 пъти в денонощието, както през предходните няколко месеца. В този период кърменето може да отпадне окончателно от менюто му. Бебето все още се храни с т. нар. "преходна" храна, която не трябва да изисква много дъвчене, тъй като то все още не се е сдобило с всички зъби, особено с кътници. На 1 г. детето има между 6 - 8 зъба. Храната трябва да бъде намачкана, настъргана, нарязана ситно, но не пасирана, като месото задължително е смляно. Ястията продължават да са задушени, варени или запечени, без много подправки и без запръжки. Подправя се с много малко сол и с не много захар. Кои са най-важните храни на 1 г.?

Млякото е на първо място. Млякото и млечните продукти са основен източник на лесно усвоими белтъчини, минерали и витамини. Приема се, че средната дневна дажба на мляко е от порядъка на 400 г. Сирене и кашкавал - 25 - 30 г.

Месото също трябва ежедневно да присъства в менюто на малкия човек. Най-полезно е нетлъстото телешко месо и пилешко месо. То съдържа пълноценни белтъчини, мазнини и минерали. Дневната му дажба е около 50 - 60 г. Рибата също е необходимо да намери място в седмичното меню, като се дава 2-3 пъти.

Плодове и зеленчуци да се предлагат ежедневно в количество между 250 - 300 г, като те могат да бъдат включени в супата, в основното ястие, приемани като нектари, сокове, салати. Хлябът, оризът, захарните и тестените изделия също са необходими на малкото дете, тъй като осигуряват достатъчно енергия за активното му движение. Не бива да се прекалява с количествата. Не е препоръчително супата да е надробена с хляб, защото, консумирайки я по този начин, детето ще се засити по-бързо и ще откаже основното ястие или десерта. Дневното количество хляб е около 60 г, захар - 40 - 45 г, тестени изделия - 20 г. Яйцата също са част от седмичното меню на малчуганите. След навършване на 1 г., хлапетата могат 3-4 пъти в седмицата да приемат по цяло яйцa. 750 мл е необходимото количество вода. Освен с нея, жаждата на детето може да бъде утолявана с прясно изцедени плодови сокове.
 

Грижи за моето бебе Copyright © 2009 Благодарение на Мебели и аксесоари за дома за реклама Get-ads.com / Реколама